EnglishRomanian
Blog
Casa Amanet AGS

Al treilea C al diamantelor: claritatea

16.08.2019 | Publicat de Amanet AGS

In articolele anterioare am evidentiat primele doua criterii care dau valoare unui diamant si anume taietura acestuia (cut) si caratajul sau (carat). In acest articol va vom dezvalui toate detaliile legate de un alt factor determinant: claritatea unui diamant (clarity).

Claritatea reprezinta gradul de impuritati sau imperfectiunile aparute in mod natural in structura unui diamant, denumite de catre expertii gemologi “incluziuni” sau “pete”. Ele pot fi materii solide sau lichide incluse in structura unui diamant. In industria diamantelor termenul de "caracteristici interne" este foarte utilizat pentru a denumi "incluziunile". Majoritatea acestora nu pot fi identificate cu ochiul liber, fiind necesara o lumina speciala si o lupa care mareste de zece ori suprafata diamantului. 

Evaluarea claritatii unui diamant implica determinarea urmatorilor factori:

✧ DIMENSIUNEA: imperfectiunile cu o vizibilitate crescuta sub marire contribuie direct la o claritate mai redusa a diamantului.

✧ CULOAREA SI RELIEFUL: acest indicator se refera la incluziunile care contrasteaza prin culoare cu diamantul din care fac parte. Gradul lor de vizibilitate si contrastul lor sporit afecteaza claritatea diamantului, singura exceptie fiind o impuritate neagra, care adesea este mai putin vizibila decat un punct alb.

✧ NUMARUL IMPERFECTIUNILOR: este evaluat numarul de caracteristici de claritate. In general, cu cat caracteristicile sunt mai numeroase, cu atat gradul de claritate este mai mic. Evaluarea lor se face in functie de vizibilitatea lor, nu dupa numarul real de incluziuni existente.

✧ POZITIA IMPERFECTIUNILOR: indica locatia acestora in cadrul diamantului taiat. Conform parerii specialistilor, cea mai vizibila incluziune, care influenteaza negativ claritatea unui diamant, este cea de sub blatul diamantului, denumita “reflector”. O incluziune sub blat, situata in apropierea unei fatete de pavilion se va reflecta de mai multe ori in jurul pietrei, fiecare reflectie fiind considerata o incluziune. Din acest motiv, “reflectoarele” au un impact mai mare asupra gradului de claritate si implicit asupra valorii diamantului in cauza. Incluziunile mai putin vizibile sunt pozitionate sub fatetele coroanei, sau in apropierea centurii pietrei. 

✧ TIPUL: determina daca incluziunea poate fi un risc pentru ruperea ulterioara a pietrei. Asadar, dupa tipul ei, incluziunea poate fi interna (localizata in interiorul diamantului) sau externa (limitata la suprafata gemei). 

Specialistii au clasificat incluziunile interne si externe, delimitandu-le dupa cum urmeaza:

 

✦ INCLUZIUNILE INTERNE

1. Incluziuni de cristale sau minerale (crystal inclusions) - diamantele prezinta in mod frecvent cristale mici sau minerale in interiorul lor si acestea pot fi chiar si alte diamante minuscule. La momentul actual exista 24 de tipuri de incluziuni de cristale. Desi majoritatea acestora nu pot fi vizibile cu ochiul liber, un grup sau o masa semnificativa de cristale poate afecta aspectul unui diamant, scazand gradul de claritate si valoarea sa pe piata.

2. Pene (feather, glets) - sunt fisuri din piatra care au luat nastere odata cu formarea cristalului de diamant si care au un aspect foarte asemanator penelor unei pasari. Durabilitatea unui diamant este de obicei afectata numai daca penele ajung la suprafata pietrei, care se poate deteriora mai usor. Penele mici de sub suprafata nu genereaza in mod normal probleme si nu afecteaza claritatea diamantului. 

3. Adancituri / crapaturi naturale (indented natural) - se gaseste de obicei sub suprafata diamantului lustruit. Daca un diamant are un acest tip de imperfectiune naturala, nu ar primi un grad de claritate IF, deoarece adanciturile / crapaturile naturale sunt considerate ca incluziuni.

4. Noduri (knots) - se refera la incluziuni cristaline care apar pe suprafata diamantului si sunt foarte asemanatoare unor noduri. Diamantele ce prezinta acest tip de incluziune sunt clasificate ca avand un grad de claritate mai slab, deoarece in majoritatea cazurilor defectul este vizibil cu ochiul liber.

5. Fisuri (cleavages) - acest tip de incluziuni interne sunt deseori asemanatoare cu aschiile de lemn si apar datorita slabei coeziuni a atomilor de carbon din banda respectiva. Fisurile subtiri si lungi situate in jurul perimetrului exterior al unui diamant sunt periculoase pentru coeziunea acestuia deoarece pot conduce la spargerea in doua sau ruperea diamantului pe linia lor.

6. Ace (needles) - acestea sunt incluziuni lungi de tip fisura, prezente sub forma de ac in interiorul unui diamant. Ele apar ca o linie luminoasa in interiorul pietrei si pot aparea uneori in ciorchini, afectand negativ claritatea si valoarea generala a diamantului.

7. Puncte minuscule (pinpoints) - sunt mici cristale deschise sau intunecate, prezente in interiorul unui diamant, care apar ca formatiuni unice si nu au un impact semnificativ in claritatea si valoarea unui diamant. Norii de puncte (cloud) sunt mai multe clustere semnificative de mici puncte care seamana cu norii subtiri datorita nuantei albe pe care o creeaza. Norii sunt definiti ca o grupare densa de puncte minuscule, constand din goluri sau impuritati microscopice. Clusterele creeaza o zona tulbure, care chiar si la marirea de 10x poate sa nu se rezolve ca punctele individuale si sa afecteze semnificativ clasificarea claritatii unui diamant.


8. Manunchiuri impletite (twinning wisps) - aceste defecte speciale se formeaza ca urmare a impletirii excrescentelor diferitelor tipuri de cristale pe un traseu in timpul cresterii diamantului original. O formatiune de manunchiuri impletite contine de obicei o varietate de incluziuni, cum ar fi cristale de diamant, pene si nori de cristale minuscule de diamant cu dimensiuni fixe si de culori inchise sau deschise. Sub marire acestea au aspectul unor dungi albe sau negre si de regula nu afecteaza gradul de claritatea al diamantului. Ele doar ingreuneaza taierea si slefuirea unui diamant daca ele sunt insotite de fenomenul de granulatie si presiune asupra acestuia.

 

 

✦ INCLUZIUNILE EXTERNE

1. Fracturi (fractures) - sunt neregulate ca forma si de obicei apar ca rezultat al unor lovituri sau zgarieturi. Pot conduce la fisurarea diamantului.

2. Zone brute (natural) - reprezinta materialul ramas din invelisul diamantului brut, dupa taierea acestuia. De regula sunt observabile pe rondista diamantului.

3. Ciobire (nick, chip) - este acel defect extern care apare la impactul minor al unui diamant cu un corp strain si se refera la micile rupturi care apar pe merginile diamantului sau la intersectia dintre fatete. Majoritatea ciobirilor sunt minore si pot fi indepartate prin retaierea sau lustruirea superficiala a diamantului. Daca incluziunile sunt mari este necesar ca diamantul sa fie retaiat cu o pierdere de o treime sau chiar jumatate din caratajul sau; deasemenea, ciobirile de dimensiuni semnificative reduc  durabilitatea diamantului din care fac parte. 

4. Cavitati (cavities) – se refera la fisurile, adanciturile localizate la exteriorul diamantului ce devin concave. In aceasta categorie sunt incluse si golurile de suprafata de unde au cazut incluziunile de cristale sau minerale. In majoritatea cazurilor ele se pot inlatura prin retaierea diamantului cu pierderi masive in greutate si din acest motive ele trebuie luate in considerare si analizate atent in evaluarea claritatii unui diamant.

5. Zgarieturi (scratches, abrasions) – apar cand diamantele sunt depozitate necorespunzator si ajung sa se zgarie unele de altele, tocindu-si fatetele. De regula sunt defecte mai mici, putand fi indepartate printr-o simpla polisare.

Cele mai multe incluziuni prezente in cadrul unui diamant nu afecteaza performanta sau integritatea sa structurala si sunt de obicei de marimi microscopice. Cu toate acestea, “petele” mari  prezente in structura unui diamant pot afecta abilitatea sa de reflexie a luminii si pot reduce rezistenta acestuia la rupere. In trecut clasificarea diamantelor dupa claritatea lor a fost o operatiune incerta, existand o varietate de metode de gradare. La inceputul anilor 1800, diamantele erau uneori clasificate folosind literele A, B și C pentru a le indica calitatea. Pana la sfarsitul secolului XVII au fost utilizate cifrele romane precum I, II, III și IV si tipurile de gradare AAA, AA și A. De asemenea au fost utilizate si descrieri scurte pentru a indica calitatea gemei de diamant, insa acestea au variat de la regiune la regiune. 

Totul se schimba radical in 1931, cand bijutierul Robert M. Shipley fondeaza organizatia non-profit Institutul American de Gemologie (GIA), care pana in zilele noastre ramane cea mai respectata institutie de evaluare a diamantelor din lume. Un an mai tarziu ia fiinta sistemul GIA de certificare al claritatii unui diamant, bazat pe conceptul 4C, creat de catre Richard T. Liddicoat impreuna cu Marquis Person, Joe Phillips, Robert Crowningshield si Bert Krashes. Sistemul evalueaza claritatea unui diamant in functie de sase categorii si unsprezece clase:

 

✧ FL (Flawless) - diamant fara imperfectiuni vizibile prin marire X10 la interior si exterior. Diamantele care sunt incluse in aceasta categorie sunt cele mai rare si mai scumpe de pe piata.

✧ IF (Internally Flawless) - diamant fara incluziuni vizibile sub marire X10, include doar mici pete pe suprafata sa.

✧ VVS1, VVS2 (Very, very slightly included) - incluziuni care sunt extrem de dificil de detectat de catre un specialist sub marire X10. Categoria VVS este divizata in doua clase: VVS1 indica o calitate mai mare a claritatii decat VVS2.

✧ VS1, VS2 (Very Slightly Included) - diamantul prezinta incluziuni minore care sunt greu de detectat atunci cand sunt vizualizate sub marire X10. Categoria VS se imparte in doua clase: VS1 indica un grad de claritate mai mare decat VS2. De obicei, incluziunile prezente in diamantele VS sunt invizibile privite fara marire.

✧ SI1, SI2 (Slightly Included) – diamantul prezinta imperfectiuni usor detectabile de specialist sub lupa si pot fi vazute greu fara marire. Clasa SI1 reflecta un grad de claritate mai mare decât SI2. De obicei, incluziunile intr-un diamant SI sunt invizibile fara marire iar cele din clasa urmatoare  doar o idee mai vizibile insa inobservabile cu ochiul liber. 

✧ I, I1, I2, I3 (Included) - diamantul prezinta incluziuni evidente, de obicei observabile cu ochiul liber, fara marire, sau impuritati care ameninta durabilitatea pietrei. Categoria I este divizata in trei clase, I1 indicand cel mai mare grad de claritate, urmat de I2 si I3. Incluziunile intr-un diamant I1 sunt abia observabile cu ochiul liber; in I2 sunt usor de vazut, iar in I3 incluziunile sunt mari si extrem de usor observabile, avand un impact negativ asupra stralucirii diamantului si asupra coeziunii structurii sale.

Primele patru categorii de diamante din clasificarea GIA definesc diamantele de cea mai inalta calitate, cu defecte insesizabile de catre un profan, cele care datorita valorii lor pe piata sunt cumparate ca investitie, fara a fi montate intr-o bijuterie. Extrem de putini profesionisti pot face diferenta intre doua categorii de claritate, insa chiar si asa, claritatea este un factor decisiv instabilirea valorii diamantului. 

Claritatea unui diamant poate fi imbunatatita artificial, prin plombarea fracturilor cu sticla topita (fracture filling, glass infilling) - metoda dezvoltata de catre taietorul de diamante israelian Zvi Yehuda in 1982, sau prin tratarea sa cu laser (laser drilling) pentru eliminarea incluziunilor inchise la culoare din gema (metoda patentata de acelasi expert in 1987) insa efectele ambelor proceduri nu sunt permanente. Desi prin aceste modalitati un diamant cu o gradatie inferioara de claritate poate arata la fel ca unul cu o claritate superioara si poate fi cumparat la un pret avantajos, este indicat ca in momentul achizitiei sa se intrebe bijutierul daca diamantul a fost supus unei metode de cosmetizare. 

Pentru majoritatea iubitorilor de diamante care nu dispun de un buget impresionant pentru a achizitiona un diamant din categoriile FL, IF, VS sau VVS si sunt reticenti in cumpararea unei pietre imbunatatita estetic exista varianta achizitiei asa-numitului “eye clean diamond”. Din punct de vedere tehnic, un diamant curat pentru ochi este un diamant fara defecte vizibile cu ochiul liber, de la o distanta de 6-12 inci. Daca nu se vad incluziuni interne sau externe atunci cand diamantul este privit de sus in jos atunci piatra este considerata “curata pentru ochi”. Conform GIA, diamantele din categoriile Flawless (FL), Intern Flawless (IF), VVS1 si VVS2 si VS sunt considerate curate pentru ochi. Pe de alta parte, diamantele usor incluse (SI1 și SI2) pot sau nu pot fi curate pentru ochi. In definitiv, cel mai important factor este ca trebuie sa va placa ce alegeti, indiferent daca este cu sau fara imperfectiuni.

Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 4.999 RON
1 USD = 4.75 RON
1 GBP = 5.97 RON
1 CHF = 5.35 RON
1 EUR = 4.979 RON
1 USD = 4.67 RON
1 GBP = 5.82 RON
1 CHF = 5.27 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Declar că am citit și sunt de acord cu Termenii și Condițiile și GDPR
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

platiprincard
AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet ofera rapid preturi atractive la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2024 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.