EnglishRomanian
Blog
Casa Amanet AGS

Opalul, piatra schimbarii

28.10.2019 | Publicat de Amanet AGS

Opalul, una dintre cele mai spectaculoase pietre semiprețioase din lume, este piatra nativilor lunii octombrie. Misteriosul cristal are o strălucire a culorii care depășește pe cea a diamantului. Aceasta piatră semiprețioasă are rolul de a intensifica emoțiile și a înlătura inhibițiile, aducând stabilitate, prosperitate, succes, noroc, dragoste și pace. Opalul este piatra aniversară a 14 ani de căsătorie (Opal Negru) și 18 ani de naștere sau căsnicie.

Formarea și compoziția opalului

Opalul este un mineraloid care are la bază o combinație de siliciu și apă. Este un gel de siliciu cu procente de apă care variază intre 3 si 10%, unele exemplare putând conține și 20% apă. În natură se formează la temperaturi joase în fisurile variatelor tipuri de rocă, de multe ori în apropierea izvoarelor termale. Dispus ca umplutura a unui filon sau în forma granulară, opalul se întâlneste cel mai frecvent în roci precum bazaltul, gresia, limolitul, marna și riolitul. În general, opalul se găsește pe toate continentele Pământului, însă cea mare mare densitate de zăcăminte de opal se află în Australia, de unde provine 95% din cantitatea de opale de pe piață. În  Brazilia și SUA (Nevada și  Idaho) se găsesc aproximativ  5% din opalele lumii și recent au fost descoperite cristale de opal în Mexic, Africa de Vest și Etiopia.

Opalul se remarcă prin:

Varietatea sa de culori - incolor, alb, galben, cenusiu, rosu,roz, verde, albastru, brun, negru. Cele mai des intalnite sunt variantele de alb si verde 

Duritatea sa redusă, dată de cantitatea de apă din conținutul său — între valorile 5-6 din 10 pe scara Mohs, unde 10 este cel mai dur

Aspectul său  — transparent sau translucid

Luciul — sticlos, perlat, subvitros sau lăptos

Densitatea – 2,0 – 2,25

Și cea mai importantă dintre proprietățile sale – opalescența -  jocul său fascinant de culori, datorat milioanelor de microcristale de siliciu din interiorul mineraloidului, care interferează cu lumina într-un mod spectaculos

 

Cum se evaluează un opal

Fiecare opal diferă de altele prin modelul, strălucirea, coloritul său. Dificil de evaluat, valoarea unui opal depinde de mai mulți factori: 

Tonul de bază

Tipul opalului și coloritul său

Strălucirea 

Modelul opalului

Banda de culoare 

Imperfecțiunile

Calitatea tăieturii și a șlefuirii

Mărimea și forma pietrei

În momentul evaluării, ținând cont de toți acești factori se stabilește caratajul opalului.


Tonul de bază al opalului  - este unul dintre cei mai importanți factori în clasificarea și evaluarea opalelor. Se referă la fundalul sau la „culoarea de bază” a opalului, care variază de la negru până la luminos. 
Potrivit Asociatiei Opalului din Australia, tonul de bază se refera la cât de întunecată la culoare este piatra. Culoarea sau tonul de bază poate fi determinat doar privind de sus în jos opalul și ignorand materialul din spatele pietrei. Conform acestei clasificări, pietrele cotate de la N1 la N4 sunt considerate opale negre, N5 și N6 corespund opalelor inchise la culoare și de la N7 la N9 sunt prezente opalele deschise la culoare sau luminoase.
Opalele negre sau intunecate sunt mai valoroase decât cele cu un ton de bază alb, deschis sau cristal, deoarece o piatră cu un ton de fundal mai inchis la culoare al corpului are tendința să afișeze un joc de culori mai intens.

 
 
 

Tipurile de opal

Pe piață opalele se clasifică în două clase mari, impartite la rândul lor în mai multe subclase:

1. Opalul natural (100% natural așa cum este găsit în minele de exploatare)

2. Opalul artificial (creat prin diferite metode de către om) 

 

1. Opalul natural

Opalul negru – prezintă o culoare inchisă (N1-N4) ce determină o strălucire deosebită a jocului de culori, rar intalnită la opalele deschise la culoare. Termenul de “opal negru” nu inseamnă că piatra este neagră, ci doar că are o culoare inchisă în comparație cu opalul alb. Este cel mai apreciat opal și poate atinge prețul de 15.000 USD pe carat. Acest cristal aduce schimbarea pozitivă, amplifica trăirile spirituale, pofta de viață și se spune că aduce norocul.

 
 

Opalul alb – de culoare deschisă, este cunoscut și sub denumirea de “opal de lapte”. Este cel mai des intalnit, cel mai ieftin și nu prezintă în general un joc de culori la fel de vibrant precum opalul negru. Totusi, opalul alb de de calitate inaltâ poate fi absolut superb din punct de vedere al coloritului. Opalul alb ne eliberează de stres și incărcăturile emoționale negative, echilibrează funcțiile creierului, fortifică organismul și combate depresia.

 

Opalul verde – poate fi găsit în Australia, Brazilia, SUA, Mexic și Peru. Este un opal comun, prezintă diverse nuanțe de verde și este de multe ori opac sau semi-opac. Benefic pentru curațare fizică și emoțională, fortifică sistemul imunitar, vindecă gripa și raceala și reîntinerește. 

 
 

Opalul albastru – Dezvoltă comunicarea, mai ales pentru persoane care stau prost cu increderea în sine. Amplifică viața spirituală și este folosit pentru a vedea dincolo de realitatea fizică. 

 
 

Opalul albastru peruan – poate fi găsit doar în Peru, în Muntii Anzi, și are culoare intensa albastră-verzuie. Aceasta piatră benefică aduce relaxare, elimina stresul ,inlătură conflictele de comunicare și ajută la eliminarea traumelor sau rănilor vechi. 

 

Opalul Roz – are o culoare roz deschis mat și o valoare modică; ajută la echilibrarea energetică a organismului, activează clarviziunea și întărește simțurile. 

 
 

Opalul Peruan Roz – este piatra națională a statului Peru; relativ rar, cu o culoare de un roz pal și opacitate inaltă, are efect de înălțare a stării de spirit. Aduce o schimbare pozitivă de atitudine, a stării de spirit și a intelectului.

 
 

Opalul Bloc (boulder opal) – se află preponderent in Australia; este de obicei, format în strat subțire și încastrat în roca de fier. Acest lucru determina culoarea sa foarte inchisă, dar cu un joc fascinant de culori. O piatră a clarității mentale și a stabilității, opalul bloc ajută la conectarea conștientului cu subconștientul și  la schimbarea percepției asupra lumii inconjurătoare.

 
 

Opalul de Cristal – se referă la cât de „diafan” este un opal, la gradul de transparență, nu la structura sa cristalină; astfel, poate fi oricare din opalele prezentate mai sus. Opalul de cristal poate avea o culoare inchisă sau deschisă, generand astfel denumiri precum „opal negru de cristal” și „opal alb de cristal”.

 
 

Opalul de Foc – aceasta piatră splendidă poate fi gasită în Mexic  și de obicei, are o culoare roșie-portocalie distinctă. în prezent, termenul se utilizează pentru descrierea oricărui tip de opal care include în mod majoritar roșul în culoarea sa (de regulă acest lucru se observă cel mai bine la opalul negru).  Roșu este o culoare rară prezentă în irizațiile opalului și din această cauză opalele care conțin această nuanta sunt valoroase. Această piatră specială conferă protecție, energie, facilitează schimbarea, progresul și amplifică puterea personală. 

 
 

Opal Matrice – prezintă irizații granulare sau sub forma unei rețele venoase în structura rocii sale (rocă de fier sau nisip). În general, prezintă culori intense observate în compoziția rocii gazdă.

 
 

Hidrofanul – este o varietate de opal care își modifică strălucirea și culoarea la contactul cu apa. Acesta devine lent translucid și în anumite cazuri, total transparent cu jocul de culoare. Unele exemplare arată efectul opus: opalul își pierde jocul de culoare atunci când este cufundat în apă. Acestea sunt foarte rare și se numesc „Hydrophane Reverse”. Hidrofanul este prezent în majoritatea țărilor cu zăcăminte de opal însa este foarte întâlnit în Welo, Etiopia.

 
 

2. Opalul artificial 

 

Opalele artificiale sunt destul de des întâlnite și se vând la un preț considerabil mai mic decât cele naturale. Se clasifică în:

a. opalul dublet - compozit sintetic format dintr-un strat de opal prețios lipit pe o bază de opal comun

b. opalul triplet - compozit sintetic format din trei straturi: un strat de sticlă incoloră sau cuarț lipit peste stratul de opal, acesta din urmă fiind lipit pe o bază de opal comun

c. opalul sintetic – denumit și Piatra Slocum, este un produs artificial, fabricat industrial în laborator. Compoziția sa include o sticlă de silicat, cu urme de magneziu, sodiu, aluminiu și titan și poate avea tonuri de bază variate.

d. opalitul – este tot un produs industrial de laborator, realizat din sticlă optică. Cu un aspect lăptos, transparent și cu irizatii de diferite culori, de obicei galben și bleu, poate fi gasit în comerț sub variate denumiri, precum Argenon, opal de lună, opal de mare etc.

 
 

Coloritul opalului este dat de „opalescența” sa. Cu cât spectrul de culori al unui opal este mai intens și mai variat, cu atat acesta este mult mai valoros decat un opal cu o singura culoare ce nu se modifică. Este important ca spectrul de culori să se schimbe la rotirea opalului, iar culoarea să fie vizibilă din toate direcțiile. Opalul roșu (de foc) este, de regulă, mai valoros decât un opal de culoare verde, care, la rândul sau, este mai valoros decât un opal care prezintă doar o culoare albastră. Natura nu produce culoarea roșie la fel de des decăt albastru sau verde.

 

Strălucirea opalului

Acest factor de evaluare se referă la luminozitatea și claritatea culorilor dispuse în opal, atunci cand piatra este privită de sus în jos. Aceasta scală variază de la strălucitoare (cea mai valoroasă), luminoasă, strălucire modestă sau plictisitoare.

 

Modelul opalului

Modelul porțiunilor colorate din jocul de culori al unui opal este unic. Cu toate acestea, există standarde de modele in care pot fi clasificate opalele:

  • Arlechin – segmente de culoare largi și egale ca dimensiune și formă (similare unei table de șah)

  • Vitraliu – similar cu modelul arlechin, dar cu zone neregulate dispuse aleator

  • Panglică – linii de culori paralele si in cascada

  • Paie –  fâșii subțiri aleatorii de culori care se suprapun

  • Paletă – similară unei palete de culori a unui pictor

  • Caractere chinezesti – fâșii de culori suprapuse, subțiri ce se aseamană cu scrisul chinezes

  • Floral – model aleatoriu cu o răspândire mai uniformă a culorii

  • Fulger rotativ – arii mari de culoare ce nu se schimbă când piatra este rotită

  • Licurici – piatră cu mici puncte sau pete de culoare

 

Banda de culoare a opalului

Grosimea bandei de culoare din opal depinde de dimensiunea și forma totală a pietrei individuale. Opalul bloc are de obicei o bandă foarte subțire de culoare datorită modului său de formare geologică. Acest lucru ar trebui să fie luat în considerare atunci când se evaluează un opal, însă cu toate acestea, odata setată piatra în bijuterie, grosimea bandei de culoare nu face o mare diferență în aspectul acesteia.

 

Imperfecțiunile opalului

Imperfecțiunile care pot reduce valoarea unui opal finit sunt variate. Fisurile, mai ales cele frontale, pot  reduce considerabil valoarea unui opal care, altfel, ar putea valora o mica avere. Crazingul, sau crăpăturile mici de pe fața opalului vor transforma valoarea pietrei  în aproape nimic. Nisipul și diverse alte minerale aflate sub forma de incluziuni în /sau sub bara de culori scad valoarea unui opal. Alte defecte includ linii de potch, banda, linii gri si ferestre (secțiuni lipsa sau lipsite de culoare). Inconsistența culorilor și a modelului atunci când opalul este privit din direcții diferite influențează negativ valoarea pietrei. Vizibilitatea minereului de fier sau a gresiei de pe suprafața opalului va conduce, de asemenea, la reducerea valorii pietrei.

 
 

Calitatea tăieturii și șlefuirii unui opal

Când vine vorba de bijuterii, exista două forme de opal. Fie au o dimensiune calibrată, fie sunt asa-numitele pietre cu formă liberă. Opalul calibrat este termenul utilizat pentru un opal tăiat și lustruit în mărimi ovale, care sunt la o scară calibrată. Pentru opalele cu dimensiunea calibrată, o multime de setări sunt disponibile de la furnizorii de bijuterii. Acest lucru face ușor pentru bijutier să decidă care piatra este mai avantajoasa ca pret pentru client. Dezavantajul este că aceste setări nu sunt prea speciale, deoarece sunt realizate în productie de masă și nu individual. 

Pietrele cu forma liberă nu sunt adesea ușor de setat. Acestea sunt de regulă opale de buna calitate, unde o tăiere calibrată ar constitui o pierdere inutilă în greutate. Tipurile de tăieturi pentru pietrele cu formă liberă sunt:

Cabochon – tăiere sub forma de dom a pietrei. Cabochoanele au de obicei forme circulare sau ovale. Domul ar trebui să fie bine rotunjit pentru a maximiza cel mai bun joc de culoare și a reda culoarea din majoritatea unghiurilor de vizualizare. Dacă cabochonul este plat, opalul poate fi vulnerabil la rupere, mai ales în timpul setării în bijuterii. 

Rubs - tăierea opalului într-o forma de multe ori neregulată, apropiată de conturul și forma pietrei brute. Rubs pot fi, de asemenea, parțial modelate sau preformate. Nu li s-a oferit incă forma finală și lustruirea. 

 
 
 

Se spune că prețul opalului brut crește după tăiere cu o medie de aproximativ 1: 5. Un cumpărător de opal brut poate avea noroc să obțină un opal la preț mic și după tăiere acesta să fie o piatră exceptională, însă la fel de bine piatra poate avea imperfecțiuni majore și poate crăpa la tăiere sau șlefuire. Pot exista profituri mari și pierderi mari în această industrie a bijuteriilor cu opal.

 

Mărimea și forma opalului

Mărimea opalului este calculată în milimetri (25,4 mm = 1 inch) iar greutatea sa în carate. Un opal de o dimensiune calibrată care se află între 0,5 - 1 mm se poate incadra în multe monturi de bijuterii. Opalele de formă calibrată costa, de obicei, cu 15% până la 50% mai mult decât un opal cu o forma liberă, datorită risipirii opalului la tăiere. Un opal de formă liberă sau de dimensiuni mai mari poate fi tăiat la o dimensiune mai mică de către un bijutier experimentat. Sau clientul poate beneficia de o montare personalizată, adesea cu cheltuieli mai mici decat cele așteptate. Grosimea opalului este un factor major în greutatea caratului unei pietre prețioase din opal; însă un opal care este neobișnuit de gros va fi considerat mai puțin valoros, deoarece pentru a fi montat într-o bijuterie va trebui să fie eliminat excesul de greutate al acestuia la tăiere.

 

Cum recunoaștem un opal natural 

Opalul natural este des confundat cu Labradoritul, Piatra Lunii sau chiar sticla, însă diferă de acestea deoarece:

Este un cristal ușor și rece

Culorile sale se intrepătrund, iar in lumina UV prezinta o luminescență galbenă sau verde

Este insolubil în acizi, devine friabil și se descompune la cald

Sclipește mai puternic decat cuarțul sau calcedonia, iar lipsa unui model cu dungi  îl deosebește de agată

 
 
 

Cum avem grijă de opal

Opalul are o duritate redusă, cam aceeași ca sticla, deci trebuie tratat cu grijă pentru a evita deteriorarea sa. Un opal se purifică în apă calduță și săpun lichid cu PH neutru. Pentru a fi curațate spațiile inguste dintre piatră și bijuterie se poate folosi o periuță. Este recomandat să nu se poarte o bijuterie cu opal dacă exista posibilitatea de a fi zgâriată sau spartă. Opalul se poate sparge dacă este ținut într-un mediu uscat, dacă este amestecat cu alte pietre mai dure sau dacă suferă schimbari mari de temperatură.

Recomandăm a nu se intra în apă cu bijuteria de opal. Opalul absoarbe apa cand este ud sau expus la umiditate mare. Cand piatra este udă, culoarea ei se va schimba și iși va pierde strălucirea până cand se va usca complet. De asemenea, este de evitat expunerea prelungită la soare și caldură, deoarece opalul își pierde apa din compoziția sa, devine fragil și jocul sau de culori dispare. Este contraindicat contactul său cu produse cosmetice, chimice și detergenți.

Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 4.999 RON
1 USD = 4.75 RON
1 GBP = 5.97 RON
1 CHF = 5.35 RON
1 EUR = 4.979 RON
1 USD = 4.67 RON
1 GBP = 5.82 RON
1 CHF = 5.27 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Declar că am citit și sunt de acord cu Termenii și Condițiile și GDPR
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

platiprincard
AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet ofera rapid preturi atractive la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2024 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.