Acvamarinul, dupa cum sugereaza si denumirea, este o piatra pretioasa albastra precum apa marii. Numele este derivat din latina si inseamna “apa de mare”, fiind inspirat de culorile pe care le are, variatiile intre albastru seren si nuante de verde amintind de nuantele diferite pe care le are apa marii. Gama cromatica nu are un spectru foarte larg, culoarea variind de la albastru pur, albastru cu nuante verzui, turcoaz, pana la verde deschis, in functie de continutul in titan sau fier. Totodata cu cat puritatea acvamarinului este mai mare, cu atat albastrul va predomina in tonuri inchise. Caldura sau lumina puternica pot determina schimbarea culorii cristalului.
Se spune ca acvamarinul este piatra sacra a marinarilor, asigurandu-le o calatorie sigura si imbelsugata, ferindu-i de furtuni si primejdii. Purtat ca amuleta, acesta confera celui care il poarta incredere, curaj si speranta. O alta influenta pozitiva este linistea si relaxarea, efectul similar cu privitul valurilor marii. Daruit, este un semn de fidelitate si sinceritate din partea celui care il ofera. Pe timpuri, romanii considerau acvamarinul drept cel mai frumos cadou pe care un tanar il poate oferi miresei lui in dimineata de dupa noaptea nuntii. In zilele noastre, acvamarinul se daruieste si la aniversarea a nouasprezece ani de la casatorie, ca simbol al dragostei implinite.
O alta poveste interesanta este despre Plinius cel Batran, istoric, scriitor si naturalist roman, care spunea despre aceasta piatra a vitalitatii ca provine din adancul marilor, din lada de comori a sirenelor. In prezent acvamarinul provine in cea mai mare parte din Brazilia, unde a fost gasit si cel mai mare cristal pana in prezent, mai exact in Pedra Azul, Minas Gerais, la sfarsitul anului 1980, cu o greutate de 27,215 kg si lungimea de 60,96 cm. In 1992-1993 artistul Bernd Munsteiner a fatetat cristalul intr-un obelisc de 10,363 carate, denumindu-l “Dom Pedro”, dupa cel de-al doilea imparat al Braziliei.
De asemenea zacaminte de acvamarin exista si in Rusia, China, Pakistan, Namibia, Nigeria, Zambia, Kenya, Tanzania, Madagascar, Sri Lanka si SUA.
Membru al familiei de minerale “beril”, alaturi de smarald si morganit, acvamarinul are duritatea 7,5 - 8 pe scara Mohs si densitatea 2,6 - 2,9. Prelucrarea se face prin taiere sau expunere la caldura. Cel mai des intalnit tip de taietura este “para” sau “briliant”, iar forma poate fi ovala, dreptunghiulara sau patrata. Expunerea la caldura ajuta la accentuarea nuantelor, tratamentul fiind permanent si ireversibil, neafectand calitatile pietrei. Calitatea pietrelor semipretioase se calculeaza cu ajutorul indicatorilor A, AA si AAA, cel din urma fiind sinonim cu cea mai buna calitate. Diferentele intre ele sunt de culoare: de la albastru marin, pana la un albastru ciel, si de transparenta: perfect clare sau cu mici impuritati.
Intrucat la o prima vedere cele doua pietre sunt foarte asemanatoare, se poate face cu usurinta confuzie intre acvamarin si topazul albastru. Singurul mod in care pot fi vazute diferentele dintre acestea este folosind lupa biiutierului. Daca se vad linii de refractie, pe mijlocul pietrei, este vorba despre topaz.
Acvamarinul, aceasta piatra pretioasa, plina de lumina si energii linistitoare are si rolul de a diminua stresul si a calma mintea. Chiar daca Acvamarinul calmeaza, energia sa este revigoranta. Este o piatra a elementului Apa. Este un puternic agent curativ pentru corpul emotional si este unul dintre cele mai potrivite cristale care inlatura problemele de comunicare. Are un efect calmant asupra corpului emotional si ne sustine sa vorbim clar si lipsiti de furie chiar si in cele mai dificile situatii. In plan emotional si psihologic, ne ajuta sa scapam de toate bagajele emotionale inutile si indeparteaza gandurile de prisos, ajuta la intelegerea starilor emotionale si atenueaza temerile.