Luna trecuta multi dintre noi am urmarit cu interes si anticipatie lansarea spectaculosului Samsung Galaxy Fold. Primul telefon pliabil Samsung ne-a incantat cu sase camere foto, procesor Qualcomm SDM855 Snapdragon 855, senzor de amprenta, 12 GB memorie RAM, doua baterii cu capacitate de 6.000 mAh, si totodata ne-a intristat cu pretul sau de pornire de 1.980 de dolari, mult peste buzunarul romanului de rand. lansate si ele de catre gigantul coreean, Samsung Galaxy S10 & 10+ si-au facut deja aparitia in magazinele de retail din Romania la preturi piperate de peste 900 de euro.
Samsung a anuntat si unul dintre primele smartphone-uri de 5G, Samsung Galaxy S10 5G. Mobilul include un design similar cu Galaxy S10 +, insa la scara mai mare, si un sistem orizontal cu patru camere in partea din spate, care include camera tripla de pe Galaxy S10 + si o camera aditionala 3D. Mobilul ofera o calitate superioara a constructiei, cu un spate lucios de sticla, care inglobeaza un senzor de amprenta digital. Logo-ul Samsung este pozitionat central, pe spatele mobilului; există si o sigla de 5G sub camera de configurare, diferentiind acest dispozitiv mai mult de modelul S10 +. In general, designul este minunat, oferind un finisaj de lux; deasemenea, modelul este rezistent la apa si praf, asa cum va asteptati. Samsung a afirmat ca designul nu este inca finalizat si ca se poate schimba in continuare pentru acest dispozitiv.
Producatorul de telefoane chineze Huawei a avut un 2018 excelent pentru versiunile P20, Mate 20 si Pro. Pentru 2019 gigantul chinez planuieste sa ne surprinda cu o multime de lansari de mobile pentru toate buzunarele. Deja in februarie a fost anuntat si primul telefon pliabil al companiei, Huawei Mate X. Mai mult o tableta decat un telefon, Mate X pare sa depaseasca Samsung Fold prin faptul ca are trei afisaje - cel mai mare masurand 8 inci. Dispozitivul are un afisaj pe fata si pe spate atunci cand este inchis, dar poate sa se plieze de-a lungul unei balamale si spre exterior, spre deosebire de Galaxy Fold. Din pacate este scump - un Mate X cu o memorie RAM de 8 GB si stocare de 512 GB ajungand la pretul de 2.299 euro.
Nu va aparea pana in octombrie 2019 pe piata, insa trebuie sa ne obisnuim cu idea ca Huawei Mate 30 Pro ar putea fi cel mai mare, cel mai bun insa si cel mai scump telefon al lui Huawei pana in prezent. Este foarte probabil ca Mate 30 Pro sa aiba o noua generatie a chipset-ului actual, Kirin 980, care a debutat in gama Mate 20. Modelul ar putea deasemenea beneficia de tehnologia 5G si conform speculatiilor vehiculate, de un sistem optic format din patru sau chiar cinci camere.
Asteptam cu interes si mult-comentata lansare a modelelor Huawei P30 și P30 Pro, pe data de 26 martie, in Paris. Astfel, ne putem astepta la un procesor de 7nm Kirin 980 si o camera tripla in spate pentru P30, peste ce a oferit Mate 20. Conform diverselor zvonuri vehiculate de internauti pana acum, P30 Pro va avea patru camere foto montate pe spate. Ambele versiuni Huawei vor include un zoom optic mult mai mare decat 3X (5X cu hybrid zoom), cat au la momentul actual modelele Huawei P20 si P20 Pro, dupa cum afirma sursele go4it. Huawei P20 Pro a fost echipat cu un panou OLED in 2018, si modelul P20 cu un ecran LCD. Conform expertilor, constructia senzorilor de amprenta digitala din afisaj este posibila numai pe panourile OLED, astfel incat ar avea sens implementarea ecranului OLED la versiunile P30 si P30 Pro. Imediat dupa lansare noile modele Huawei vor fi disponibile in magazine pentru cumparare, insa ramane de vazut si la ce pret.
Sa nu uitam si de lansarea mai voalata in aprilie, a modelului Honor 20 (cunoscut anterior sub numele de Honor 11), tot de la Huawei, destinat utilizatorilor cu un venit mediu. Inca nu se stiu specificatiile tehnice si aspectul modelului, insa este posibil sa aiba pe ecran un scaner de amprenta, dat fiind faptul ca predecesorul sau Honor 10 are deja unul si sa functioneze cu un procesor Kirin 980. Este foarte probabil ca dispozitivul sa aiba o camera frontala de 32MP si o camera din spate cu trei obiective, alcatuita dintr-un trio 48MP / 20MP / 8MP. Zvonuri inca nefondate pozitioneaza mobilul la un pret de aproximativ 450 dolari, insa va trebui sa asteptam luna aprile pentru a ne convinge.
Nici Motorola nu se lasa mai prejos, pregatind lansarea primului sau telefon pliabil, noul Motorola Moto RAZR. "Persoanele familiarizate cu problema" au informat Wall Street Journal ca Lenovo (compania care detine brand-ul Motorola) va colabora cu Verizon in SUA pentru o noua versiune a lui Razr. Conform zvonurilor, mobilul va rula platforma Android, o rezolutie mai joasa a ecranului de la exterior, va avea un procesor de putere medie Snapdragon 710 si pretul sau va fi accesibil utilizatorilor de rand care ar dori un telefon echipat cu cea mai noua tehnologie. Intr-adevar, numele Moto RAZR ar putea renaste cu un nou model. Mai degraba decat sa fie un telefon retro, exista informatii ca acesta va fi un telefon pliabil care va include probabil doua afisaje, cu un design de tip “clamshell” care aminteste de originalul Moto Razr.
Si lansarile Motorola nu se opresc aici…Motorola Moto Z4 Play este programat sa apara pe piata in iunie. Se pare ca dispozitivul va avea un ecran mare, de 6.2 inci, Super AMOLED Full HD+, cu cititor de amprente integrat si va fi propulsat de un procesor Qualcomm Snapdragon 675. In spatele sau este posibil sa fie montat un senzor foto de 48 de megapixeli, similar cu cel de pe Xiaomi Redmi Note 7. Telefonul va avea o singura camera, o diferenta notabila fata de concurenta. In plus, modelul ar avea o baterie de 3600 mAh si o autonomie marita, considerand caracteristicile tehnice ale “predecesorilor” sai din gama Z Play.
Sony a anuntat in februarie, la MWC, Xperia 1, varful de gama al mobilelor sale premium. Cu un nou design destul de asemanator versiunii XZ3, Sony Xperia 1 beneficiaza de un procesor Snapdragon 855 si de sistemul cu trei camere pe spate, care include optiunile zoom, unghi larg si telefoto. Inovatia consta insa in ecranul OLED cu 4K HDR, tehnologie utilizata de Sony la gama sa TV. La acelasi eveniment, gigantul japonez a lansat si mobile pentru utilizatorii cu bugete limitate - Sony Xperia 10 si Sony Experia 10 Plus.
Cu ecrane full-HD+ foarte inalte de 21:9, modelele sunt alimentate de procesoare usor diferite - un Qualcomm Snapdragon 630 pentru Xperia 10 si Snapdragon 636 pentru Plus. Al doilea chipset este de fapt versiunea de generatie noua a vechiului model 630, cu 40% mai eficienta, potrivit Qualcomm. Utilizarea in viata de zi cu zi aduce dupa parerea specialistilor mici diferente in performanta, Xperia 10 Plus fiind doar o idee mai rapid decat Xperia 10. Ambele modele au camere usor diferite insa medii ca specificatii tehnice, Xperia 10 beneficiind de un senzor de 13 MP cu o lentila cu diafragma la camera principala si un asistent de 5 MP. Xperia 10 Plus are un senzor de 12 MP cu un obiectiv cu deschidere mai mare si o camera secundara cu un shooter de 8 MP si un obiectiv telefotografic pentru fotografiile tip portret. Ambele modele sunt deja disponibile la preturile de 349 euro respectiv 429 euro.
LG doreste sa ne uimeasca cu urmatoarele sale doua smartphone. Anuntate deja pe 25 februarie in cadrul Mobile World Congress 2019, asteptam lansarea (speram iminenta) pe piata a LG G8 ThinQ si LG V50. Primul model include Sound on Display, o camera cu timp de zbor insa viteza sa maxima ruleaza pe 4G insa flagship-ul V50 este primul telefon al companiei LG care va utiliza tehnologia 5G. Pentru ambele dispozitive nu au fost dezvaluite inca pretul de pornire precum si data exacta a lansarii pe piata.
Un alt producator chinez de telefoane mobile, Xiaomi, pregateste asiduu lansarea noului sau model Xiaomi Mi MIX 4, care, confirm surselor neoficiale, isi propune sa aduca in prim plan tehnologia “ecranului perforat” cu camere frontale incorporate. Acest tip de tehnologie exista deja pe Samsung Galaxy S8, Huawei Honor V20 si Nova 4, care au un display LCD perforat si au inregistrat un success notabil pe piata.
Conform surselor LetsGoDigital, Xiaomi lucreaza la un brevet pentru ecrane perforate care include un total de 24 de modele de perforare dubla pe ecran, care se crede a fi pentru Xiaomi Mi MIX 4 insa ar putea foarte bine fi destinat unui alt mobil. Multi au speculat zvonul afirmand ca probabil este un dispozitiv din seria Mi MIX, pentru ca este cunoscut deja design-ul cu doua camera frontale al modelului Mi MIX 3 si ca este posibil ca Xiaomi sa continue constructia unui nou mobil in aceeasi maniera. Se pare ca noul model ar putea ajunge pe piata in octombrie 2019.
…Si nu in ultimul rand, in a doua parte a anului 2019, cel mai probabil in septembrie, Apple promite sa ne regaleze cu lansarea noului sau mobil. Cum va fi numit? In trecut, s-a banuit denumirea urmatorului iPhone, deoarece Apple a folosit numere secventiale, insa in 2017 Apple a introdus iPhone X, iar in 2018 s-au adaugat "S" si "R" la marca X. Acest fapt indica faptul ca in prezent nu se stie cum va fi numit noul iPhone. Apple ar putea opta pentru iPhone XI sau iPhone X2, sau poate chiar sa denumeasca modelul iPhone 11.
Unele zvonuri spun ca Apple va include un chipset Apple A13 si va opta pentru o linie OLED pentru telefoanele iPhone 2019. Scurgeri de informatii sustin faptul ca unii dintre oficialii Apple au declarat ca firma va adopta tehnologia pentru cele doua modele 2019. Samsung Display va incepe productia ecranelor, oferind astfel un iPhone mai subtire. De asemenea, au fost raportate doua modele OLED si din nou un model LCD. ET News a afirmat ca Apple are in vedere combinarea senzorilor Face ID cu camera frontala. Face ID va fi imbunatatit pentru urmatoarele modele, si deasemenea, a fost sustinut ca aparatul TrueDepth va fi mai mic pentru modelele urmatoare, in timp ce rezoluția va creste de la 7 MP la 10 MP.
Speculatii recente afirma ca noul iPhone va avea trei camere instalate frontal; in cele mai recente variante distribuite de PhoneArena, iPhone 11 pare sa aiba incastrate trei camere principale, care pot consta dintr-un teleobiectiv, un obiectiv cu unghi larg si o camera obisnuita. Blitul cu LED-uri poate fi construit în interiorul cadrului modulului camerei, iar plasarea camerelor foto poate fi verticala, pe spate, sau orizontala, ca la unele din modelele precedente. Mult-asteptatul Dark Mode (modul intunecat) este o caracteristica importanta a iPhone-urilor si cu ecranul OLED pe viitoarele dispozitive iPhone si actualizarea majora - iOS 13, compania il va implementa pe viitorul telefon. Nu ne ramane decat sa asteptam vara, cand conform surselor thesun.co.uk, design-ul telefonului va fi finalizat si luna septembrie pentru lansarea sa oficiala.