EnglishRomanian
Blog
Casa Amanet AGS

Cele mai rare si mai scumpe pietre pretioase

08.05.2019 | Publicat de Amanet AGS

Inca din antichitate oamenii au fost fascinati de stralucirea si frumusetea pietrelor pretioase. Pe langa infrumusetarea si marcarea statutului social al unei persoane, pietrele pretioase aveau si valente metafizice, fiind utilizate ca obiecte magice, talismane sau amulete, care confereau purtatorului lor putere si protectie impotriva fortelor raului.

La momentul actual, accentul se pune atat pe frumusetea naturala a unei pietre pretioase montate intr-o bijuterie cat si pe valoarea acesteia ca investitie. Ca si la diamante, criteriile principale de evaluare a pietrelor pretioase sunt  greutatea (caratajul), culoarea, claritatea si taietura insa factori precum marimea pietrei, raritatea si duritatea joaca de asemenea un rol determinant in stabilirea valorii unei nestemate. Asadar, in acest articol ne propunem facem o incursiune in lumea pietrelor pretioase si sa identificam pentru dumneavoastra pe cele mai rare, mai valoroase si mai putin cunoscute.

  • Tanzanitul

Descoperit in 1967 in Tanzania, in apropierea orasului Arusha si masivului Kilimanjaro, tanzanitul este varianta albastru-violet a zoisitului. Dupa descoperirea sa piatra pretioasa a devenit foarte populara, partial datorita eforturilor firmei Tiffany &Co. Culoarea sa poate rivaliza cu cea a unui safir de calitate, la o fractiune din pretul acestuia. Gema se remarca prin pleocroismul sau, ceea ce inseamna ca privita din diferite directii culoarea sa variaza intre albastru-safir, verde-galben, rosu-grena si violet. Majoritatea tanzanitelor sunt tratate termic pentru a produce nuantele lor atractive de albastru, tratamentul stabilizand culoarea lor. In plan metafizic tanzanitul este o piatra cu puternic rol protector, care transforma energiile negative in cele pozitive, calmeaza anxietatea si depresia si stimuleaza creativitatea. Pretul actual al tanzanitului depinde de greutatea acestuia, de intensitatea si calitatea culorii la lumina zilei si artificiala, de tipul taieturii utilizat si de calitatea fatetarii. Pretul tanzanitului variaza intre 300 si 450 $ / carat.

 
 
  • Rubinul de Burma

O varietate de corindon, cu duritatea 9 pe scara Mohs, rubinul este un oxid de aluminiu cu urme de crom si sursa a numeroase legende, fiind supranumit Regele pietrelor pretioase. Varietatea sa cea mai rara si mai valoroasa este asa-numitul rubin de Burma, care a stabilit standardul pentru calitate si culoare pentru rubine. Originar din valea Mogok a statului Myanmar (fosta Burma), rubinul de Burma poseda culoarea cea mai ravnita de colectionari si bijutieri – rosu "sange de porumbel". Zacaminte de rubine de calitate au fost gasite in Afganistan, India, Thailanda, Cambodgia, Vietnam, Nepal, S.U.A. si recent in gheturile din Groenlanda. Myanmar ramane totusi casa rubinului de Burma si a celor mai spectaculoase rubine. Rubinul este piatra pretioasa a dragostei si succesului si faciliteaza curajul, increderea in sine, vitalitatea si puterea. Legende din Burma sustineau faptul ca rubinul introdus direct sub piele aducea invulnerabilitate purtatorului lui. Bineinteles ca pretul unei asemenea pietre pretioase este pe masura, incepand de la 1000 $ / carat.

 
  • Taafeitul

Taffeitul este o gema considerata a fi de un milion de ori mai rara decat un diamant. Descoperit accidental în 1946 de catre contele Taaffe din Dublin, Irlanda, taafeitul a fost confundat cu un spinel la inceput. Analizata de Muzeul de Istorie Naturala din Anglia, piatra a fost clasificata ca un mineral nou si a fost numita dupa descoperitorul sau. Taafeitul, cu o structura chimica aparte (oxid de magneziu, aluminiu si beriliu), este o piatra dura, cu valoarea 8 pe scara Mohs, cu un luciu vitros si o diversitate de nuante: mov, roz, rosu, albastru si castaniu. Aceasta gema este o piatra a schimbarii, care ne poate elibera de idei preconcepute si de negativitate. Taafeitul nu poate fi imitat si este disponibil preponderent in Sri Lanka, urmata de: Tanzania, Myanmar, China si Rusia. Pretul per carat al acestei nestemate poate depasi usor valoarea de 2500 de dolari.

 
 
  • Opalul negru

Opalul negru este cea mai rara piatra din familia opalelor, un mineraloid de silicat hidratat, fapt care explica duritatea sa redusa si taierea sa numai in "cabochon". O piatra pretioasa fascinanta, opalul negru este varietatea de opal care are un fundal inchis la culoare. Astfel, opalele cu fundalul roșu, negru sau curcubeu sunt cel mai rar intalnite si cele mai valoroase, urmate de portocaliu, galben, verde, albastru și violet. Valoarea unui opal negru este data de intensitatea si claritatea culorilor prezente, de „opalescenta” sa (jocul de culori care se formeaza prin interferenta si difractia luminii care trece prin microstructura opalului) si de modelul de culoare. Modelele mari de culoare sunt mai valoroase decat cele mici. Opalul negru este considerat in metafizica un amplificator de experiente spirituale si un talisman impotriva fricii si raului. Cel mai valoros opal negru provine numai din regiunea New South Wales din Australia, insa zacaminte de o valoare mai scazuta pot fi gasite si in Etiopia. Valoarea unui opal negru incepe de la 3500 de dolari per carat.

 
Benitoitul

Unul dintre rarele minerale care contin bariu si titaniu in compozitia lor, benitoitul este nestemata de o frumusete aparte, culoarea ei albastra avand o dispersie a luminii mai mare decat unele diamante. Confundat uneori cu safirul datorita culorii sale, benitoitul este mai putin dur ca acesta, avand doar valoarea de 6 - 6.5 pe scara Mohs si poate fi taiat doar ca un brilliant pentru a arata stralucirea sa deosebita sau "en cabochon". Descoperit in 1907 in zona raului San Benito din California si declarat piatra pretioasa oficiala a statului California, benitoitul nu este doar una dintre cele mai scumpe nestemate, ci este catalogat ca una dintre cele mai frumoase pietre pretioase din lume. Raritatea sa este data nu numai de compozitia sa chimica unica, ci si de existenta unui singur zacamant de extractie situat in zona in care a fost gasit pentru prima data. Se spune ca benitoitul ajuta la sintetizarea informatiilor pentru o mai buna intelegere si conduce la luarea celei mai bune decizii. Valoarea sa per carat poate depasi cu usurinta suma de 3800 de dolari.

 
 
  • Turmalina Paraiba

Turmalina Paraiba a fost descoperita în 1989, de Heitor Dimas Barbosa, un miner foarte ambitios. Timp de 5 ani Barbosa a sapat sub dealurile statului brazilian Paraiba, unde era convins ca va gasi ceva deosebit. Descoperiri similare au fost gasite mai tarziu in Africa, respectiv in 2003 in Mozambic si in 2005 in Oyo, Nigeria. Turmalina de Paraiba se diferentiaza fata de alte turmaline si de alte pietre pretioase prin culoarea sa de un turcoaz aprins si prin stralucirea sa unica, descrisa ca neon sau electrica. Aceasta din urma este data de concentratia de oxid de cupru din gema. Paraiba turmalinele sunt invariabil foarte scumpe si mai rare decat diamantele datorita conditiilor dificile de minerit pe care le presupune exploatarea lor si deoarece pana acum au fost gasite doar in zone bogate în cupru, cum ar fi Brazilia, Nigeria si Mozambic. In cristaloterapie se specifica faptul ca turmalina de Paraiba este o piatra a constientizarii psihice si a exprimarii de sine, incurajand moralitatea, dragostea de adevar si bunavointa fata de altii. Turmalina Paraiba poate fi cotata intre 5.000 si 60.000 de dolari pe carat. 

 
 
  • Berilul rosu

Descoperit de gemologul Maynard Bixby in 1904, in muntii Wah Wah din Utah, berilul rosu s-a numit initial "bixbite", in onoarea celui care l-a scos la lumina. Denumit incorect „smarald rosu”, berilul rosu este o piatra pretioasa mai rara decat diamantul si culoarea sa poate varia de la roz-zmeura pana la rosu-purpura. Este o varietate rara de beril in care elementul beriliu trebuie sa fie prezent intr-o cantitate suficient de mare pentru a forma mineralul. Include in compozitia sa si mangan, aluminiu, siliciu si oxigen care ajuta la obtinerea culorii sale rosii. Un cristal al vitalitatii, andurantei si vindecarii fizice si psihice, berilul rosu este un excelent talisman pentru sportivi si ajuta in depasirea durerii, pierderilor si a tradarilor. In prezent un beril rosu atinge valoarea de 10.000 de dolari per carat.

 
 
  • Alexandritul

Descoperita in 1830 in Muntii Ural, Rusia, aceasta gema rara a luat numele tarului Rusiei, Alexandru II, devenind populara la curtea regala rusa. Reprodusa artificial la inceputul secolului XX, ea a fost purtata de multe femei care in timpul celui de-al II-lea razboi mondial si-au pierdut sotii pe front, drept care a fost redenumita „Piatra Vaduvei”. Se spune ca pentru a-si pierde proprietatile negative alexandritul trebuie purtat numai in combinatie cu alte cristale. Cu toate acestea alexadritul este considerata o piatra a profetiei, a creativitatii, a bogatiei si a regalitatii. Popularitatea sa este datorata atat proprietatilor sale optice cat si faptului ca ea este cea mai rara varietate de crisoberil, avand o combinatie unica de crom, fier si titan in compozitia sa. Particularitatea care are impact asupra valorii sale este pleocroismul, adica schimbarea culorii sub o sursa de lumină naturala (verde, verde-smarald) sau artificiala (roscat-purpuriu, rosu-zmeura). In afara Rusiei, zacaminte de alexandrit se afla si in Brazilia, Zambia, Zimbabwe, India, Tanzania, S.U.A. si Sri Lanka. La momentul actual pretul per carat al unui alexandrit ajunge la 12 000 de dolari.

 
 
  • Grandidieritul

Grandidieritul este o alta piatra pretioasa foarte rara, un vis al colectionarului de bijuterii nu numai pentru raritatea sa extrema, ci si pentru duritatea sa relativ ridicata de 7,5 pe scara Mohs si pentru culoarea sa albastru-verzuie intensa. Descoperita initial in 1902 pe coasta sudica a Madagascarului, in regiunea Cape Andrahomana, piatra a primit numele exploratorului francez Alfred Grandidier. Potrivit Forbes (2 noiembrie 2015), grandidieritul a fost cotat ca a treia piatra pretioasa ca valoare si a fost evaluata la preturi de pana la 20.000 $ / carat. Zacaminte de grandidierit au fost gasite in Noua Zeelanda, Norvegia, Surinam, Italia, Malawi, India, Statele Unite, Canada, Antarctica, Cehia si Sri Lanka, insa cele mai spectaculoase exemplare se gasesc numai in Madagascarul de Sud.

 
 
  • Jadeitul

Jadeitul este o alta nestemata rara, fiind cea mai pura si cea mai scumpa varianta de jad. Culoarea ei variaza de la un verde intens, translucid, cunoscut sub denumirea de “jad imperial”, la albastru, lavanda, gri sau portocaliu, si chiar la culoarea alba atat de pretuita de catre chinezi. Jadeitul are o duritate medie, de 6 - 6.5 pe scara Mohs, insa datorita durabilitatii ei a fost folosita la fabricarea armelor, uneltelor, precum si obiectelor sacre in anticihitate, mai ales de civilizatiile olmeca, azteca si mayasa, care o considerau mai valoroasa ca aurul. Jadeitul este o piatra purtatoare de noroc si echlibru sufletesc, cu un puternic rol protector impotriva accidentelor. Cele mai rare si mai scumpe zacaminte de"jad imperial" se gasesc in Myanmar, alte zacaminte de jadeit mai putin calitativ se afla in Guatemala, SUA, Canada si Rusia. In prezent jadeitul are o valoare medie de piata de 20 000 de dolari per carat.

 
 
  • Musgravitul   

Cu nuante de culoare variind de la gri - verzui la roz -  purpuriu, cea mai rara piatra pretioasa este un oxid mineral cu o combinatie aparte de magneziu, aluminiu, zinc, oxigen, beriliu si fier. Incadrat in familia taaffeitului si beneficiind de o duritate ridicata de 8 - 8,5 pe scara Mohs, musgravitul a fost descoperit pentru prima oara in 1967 la Musgrave Ranges, o localitate din Australia de Sud. Ulterior, zacaminte de dimensiuni reduse au fost  gasite in Antarctica, Groenlanda, Madagascar, Tanzania si Sri Lanka. O piatra cu importante proprietati de detoxifiere, musgravitul poate atinge suma de 35.000 de dolari pe carat.

 
 
  • Painitul

 Painitul este considerata a fi una dintre cele mai rare minerale din lume datorita compozitiei sale unice de zirconiu si bor, elemente care nu se asociaza in mod normal unul cu celalalt și nu se regasesc impreuna in nici un alt mineral. Duritatea sa are valoarea 8 pe scare Mohs si structura sa cristalina prezinta incluziuni si fisuri frecvente facand-o o adevarata provocare pentru un expert bijutier care poate aduce frumusetea in acest mineral rar. Descoperita de catre Arthur C.D. Pain in 1950 in Myanmar, piatra a fost numita dupa descoperitorul sau. Mult timp s-a stiut doar de existenta a trei mici pietre de painit, insa ulterior in anul 2005 au fost inregistrate aproximativ 25 de exemplare. Singurele zacaminte de painit provin din zona Mogok din Myanmar, acest lucru catapultand pretul gemei la peste 50.000-60.000 de dolari / carat.

 
 
  • Serendibitul

Descoperita in 1902 de catre specialistul in pietre rare D. P. Gunasekera in Sri Lanka si mai tarziu in Myanmar, gema are o compozitie care include: calciu, magneziu, aluminiu, silicon, boron si oxigen. Numele sau provine din termenul “Serendib”, care in araba veche vorbita in Sri Lanka inseamna Ceylon. Avand culoarea primara negru, piatra poate fi si albastru-verzuie, gri-albastra, albastra, galbena si chiar transparenta. Mineralul isi poate schimba culoarea in functie de unghiul din care este privit, putand dobandi astfel tonuri de verde, galbui, albastru-intens si violet. Cu o duritate medie de 6 - 6.5 pe scara Mohs, serendibitul este una dintre cele mai cautate pietre pretioase pentru bijuterii exclusiviste, pentru practici alternative precum cristaloterapia, pentru analize de laborator, cadouri unice sau pur si simplu pentru colectii private. Pana acum se stie de existenta doar a trei exemplare fatetate, astfel incat aceasta gema este clasificata ca o piatra pretioasa extrem de rara, a carei valoare pe carat poate depasi suma astronomica de 1.800.000 de dolari.

 
 
 
Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 4.999 RON
1 USD = 4.75 RON
1 GBP = 5.97 RON
1 CHF = 5.35 RON
1 EUR = 4.979 RON
1 USD = 4.67 RON
1 GBP = 5.82 RON
1 CHF = 5.27 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Declar că am citit și sunt de acord cu Termenii și Condițiile și GDPR
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

platiprincard
AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet ofera rapid preturi atractive la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2024 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.