EnglishRomanian
Blog
Casa Amanet AGS

Culorile aurului

11.03.2019 | Publicat de Amanet AGS

Aurul, comoara zeilor, este folosit pentru realizarea bijuteriilor inca din 2600 i.e.n. In Mesopotamia (regiunea in care astazi se gaseste Irakul), aurarii concep primele bijuterii ornamentate cu aur: a fost descoperita o masca mortuara din lapis lazuli si carneol datand din aceasta perioada, pe care au fost aplicate pandantive de aur in forma de frunza.

Frumusetea sa, in stare naturala, este data de culoarea galben-auriu, de unde si denumirea culorii “auriu”, insa din amestecul cu alte metale in diferite nuante, aurul isi schimba culoarea intr-o paleta variata.

Alierea aurului cu alte metale este necesara si din punct de vedere fizic, pentru schimbarea proprietatilor, intrucat acesta in stare pura este foarte moale pentru a fi prelucrat in bijuterii.

Unitatea de masura a aurului o reprezinta “karatul” (pronuntat karat, pl. karate) prescurtat Kt. sau K. Totodata acesta semnifica procentul de aur pur din aliaj. Cu cat este mai mare caratajul, cu atat mai pur aurul. Puritatea aurului se defineste ca fiind cantitatea de parti de aur existenta intr-un aliaj, exprimata in ‰ - parti de aur la o mie de parti sau in karate. 

 

✧ Exemple:

 

Aur 958 ( de 23 Kt.) inseamna ca la 1000 de grame de aur, 958 sunt de aur, iar restul de 42 sunt alte metale.

 

Aur 14 Kt., numai 14 parti sunt aur fin, restul de 10 parti (pana la 24) fiind constituite din alte metale.

 

✧ Marcaje aur:

 

Puritate ‰

Carate

999.999

Cel mai pur aur produs vreodata; rafinat de Monetaria Perth, in 1957

999.99

Cel mai pur tip de aur existent pe piata

999.9

Monedele “Canadian Gold Maple Leaf” si “American Buffalo”

999

24 Kt.; moneda “Chinese Gold Panda”

995

Minimul acceptant in productia lingourilor de aur

990

 

986

Aur Ducat; utilizat anterior in monetariile Venetiene si ale Imperiului Roman; inca in uz in Austria si Ungaria

958.3

23 Kt.

916

22 Kt.; cel mai utilizat aur pentru monedele de investitie

900

A fost cel mai utilizat aur in Uniunea Monetara Latina

834

20 Kt.

750

18 Kt.

625

15 Kt.

585

14 Kt.

417

10 Kt.

376

9 Kt.

333

8 Kt.; standardul minim de aur in Germania, dupa 1884

 

Marcajul gravat are o logica destul de simpla:

• Aurul de 8 Kt. are o concentratie de 8/24 = 0,333 = 33,3% aur. De aceea, in cazul aurului de 8 Kt., gasim gravat numarul 333.

• Aurul de 14 Kt. are o concentratie de 14/24 = 0,583 = 58,3% aur. De aceea, in cazul aurului de 14 Kt., gasim gravat numarul 585 (care este o aproximare a lui 583). S.a.m.d.

 

Culoarea aurului este determinata de doi factori:

• Tipul metalului cu care este aliat.

• Procentajul separat al fiecarui aliaj in raport cu procentajul aurului.
 

 

 

 

Aurul alb

 

Este obtinut dintr-un aliaj cu o anumita proportie de metal alb, precum: argint, paladiu, mangan, nichel, cupru sau zinc. Aurul alb este singurul caruia i se aplica un tratament de mentinere in timp a calitatilor estetice, proces denumit “rodiere”. Stratul protector de rodiu protejeaza aurul de factorii externi si contribuie la stralucirea acestuia. Aurul alb poate avea finisaj atat mat, cat si lucios.

 

Aurul galben

 

Aurul galben este realizat prin alierea cu cupru, argint si zinc. Poate avea mai multe tonalitati, in functie de cantitatea metalului care intra in compozitia sa, insa cea mai apreciata nuanta este cea care se apropie cat mai mult de culoarea aurului in forma pura. Aurul galben nu necesita rodiere, acesta pastrandu-si culoarea si stralucirea doar prin finisare. In ceea ce priveste proprietatile acestuia, aurul galben are aproape aceeasi duritate ca si aurul alb. Precum aurul alb, si cel galben poate avea finisaj mat sau lucios. 

 

Aurul roz

 

Este obtinut dintr-un aliaj intre aurul natural si cupru. Aurul roz are 3 sub-tonuri, fiind obtinute prin alierea aurului cu diverse procentaje de cupru, astfel ca aurul obtinut are o culoare cu tenta rosie, roz sau roz pal. Cuprul este un metal foarte rezistent, prin urmare face mai dur aurul roz in comparatie cu aurul alb sau galben. Aurul roz isi pastreaza culoarea radianta o perioada indelungata de timp. In comparatie cu aurul alb, caruia ii trebuie aplicat rodiu pentru a-si mentine stralucirea, aurul roz poate fi intretinut usor.

 

Aurul albastru si violet

 

Aurul albastru este un aliaj de aur cu galiu si indiu. Aliajul cu indiu contine 46% aur si 54% indiu. O alta metoda de obtinere a aurului albastru este incalzirea unui aliaj de 75% aur si 24.4% fier, la temperaturi de pana la 600°C, pentru obtinerea unui strat de oxid. Aurul violet este obtinut prin combinarea aurului cu aluminiu. 

 

Aurul negru si verde

 

Culoarea aurului negru nu este obtinuta prin alierea aurului cu alt metal, ci prin tratamente de suprafata ale pieselor din aur, diferite procedee electrochimice, in urma carora se formeaza un strat de metal stralucitor, de culoare inchisa. De asemenea, aurul negru se mai poate obtine prin urmatoarele metode: 

• oxidarea unor aliaje bogate in cupru sau cobalt, tratate cu sulfura de potasiu;

• galvanizare, folosind rodiu negru si ruteniu;

• patinare, cu ajutorul unor compusi care contin sulf si oxigen.

 

Aurul verde, care de fapt are o nuanta usor verzuie, este un aliaj creat dintr-un amestec de aur, argint si cupru sau cadmiu. Aurul verde de 18K, contine 75% aur, 20% argint si 5% cupru. Aurul verde a fost descoperit de catre Libieni cu mult timp in urma, undeva in jurul anului 860 i.e., sub numele de electrum, un aliaj natural de argint si aur.

 

Indiferent de culoarea aurului, bijuteriile realizate din acest material atat de pretios si elegant, pun in valoarea frumusetea dumneavoastra. Asadar, va asteptam in magazinul nostru situat pe Bd. Corneliu Coposu Nr.1C, Sector 3, Bucuresti, sau pe site, ags-bijuterie.ro, sa va alegeti bijuteria preferata.

Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 5.012 RON
1 USD = 4.75 RON
1 GBP = 5.97 RON
1 CHF = 5.35 RON
1 EUR = 4.982 RON
1 USD = 4.69 RON
1 GBP = 5.84 RON
1 CHF = 5.27 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Declar că am citit și sunt de acord cu Termenii și Condițiile și GDPR
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

platiprincard
AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet ofera rapid preturi atractive la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2024 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.